Αγκαλιά την αγκαθιά. [20/10/2016]

Δεν ξέρω αν θυμάσαι το τότε που έμοιαζε οι πάντες να βαδίζουν μαζί. Δεν ξέρω αν είχες ποτέ σου πρόβλημα με το "μαζί". Ποιο μαζί θα μου πεις; Και πότε είχε σημασία για σένα το μαζί; Το μόνο μαζί που διάλεξες έμοιαζε με ναό που περίμενε τους ταπεινούς, μικρούς, φτωχούς πιστούς να έρθουν να καταθέσουν τα δώρα τους. Τέτοια ντουβάρια υπολόγιζες πάντα για ανθρώπους. Ίσως επειδή είχαν ψηλά παράθυρα κι αν κάποιος κατάφερνε να μπει μέσα στο ντουβάρι εκείνο έβλεπε μακριά. Όμως εσύ κράτησες το ντουβάρι, κατοίκησες μέσα του, το αγάπησες, υποκρίθηκες ελευθερία, κοινή συναινέση με το ντουβάρι και νομίσατε πως ζήσατε καλά και ΕΛΕΥΘΕΡΑ.
Πλησιάζουν δειλά κι άλλοι χειμώνες, εκτρέφω μια αγκαθιά στο πατάρι πάνω από την ντουλάπα. Την επισκέπτομαι συχνά, όχι καθημερινά. Τη βλέπω να γεμίζει με αγκάθια κι ανυπομονώ να φτάσει στο ύψος μου για να πάρω φόρα και να την αγκαλιάσω. Θα γεμίσει το σώμα μου αίμα βρώμικο. Όμως μη φοβάσαι αυτό θα γίνει στην αρχή. Όσο θα περνάει η ώρα και θα αδειάζει το δοχείο-κουφάρι μου, το αίμα θα καθαρίζει. Θα βγαίνει πια έξω και το πιο καθαρό, κόκκινο και πηχτό, θα χυθεί στη γη και θα βράσει στο χώμα. Όχι στο πάτωμα. Στο πάτωμα. Σε κείνο το πάτωμα. Ξέμεινε μια μπλούζα σου πεσμένη από εκείνη την τελευταία φορά που σε είδα. Αυτή ήταν ο σπόρος μου σαν φύτεψα την αγκαθιά. Θα ποτιστεί με το αίμα και θα γεμίσει ο τόπος αγκάθια. Θα βγουν απ'το διαμέρισμα, θα σπρώξουν έξω στο δρόμο έπιπλα, αντικείμενα και γράμματα και θα φτάσουν έξω από το σπίτι σου διαδοχικά και γρήγορα. Δε θα πονέσεις, δε θα τρυπηθείς και ίσως και να μην δακρύσεις μα θα απορείς σε ποιο απ'όλα εκείνα τα αγκάθια καρφώθηκαν δυο μέταλλα που κοσμούσαν τα ντουβάρια σας σαν αγκαλιαζόσαστε όλα τα βράδια που κάποια γυναίκα εξέτρεφε με δάκρυα και αίμα μια μικρούλα αγκαθιά.
Κι έπειτα οι πλανήτες θα έρθουν σε έναν τέλειο κύκλο κι ένα γεμάτο φεγγάρι θα φωτίσει εκείνη τη γυναίκα που έκλαιγε. Όμως αυτό το βράδυ θα γελά, θα γελά δυνατά και θα τρέμει το σώμα της στο ρυθμό του γέλιου. 
Μόνο τότε θα ξημερώσει γλυκό το καλοκαίρι και το πρωινό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις